2017 02 14
Miesto gamta: pradedant mokslu
17.00  val.
NDG auditorija

Vasario 14 d. prasideda žiemos sezono parodą lydinti paralelinių renginių programa NDG auditorijoje "Miesto gamta: pradedant mokslu" .


Daugiau informacijos >
2017 02 21
Vilniaus klimatas: praeitis, dabartis ir ateitis
18.00  val.
NDG auditorija

Vasario 21 d. 18 val. NDG auditorijoje vyks antroji paskaitų ciklo "Miesto gamta: pradedant mokslu" paskaita.


Daugiau informacijos >
2017 03 02
Paskaita apie Vilniaus biologinės įvairovės ekologines problemas
18.00  val.
NDG auditorija

Kovo 2 d. 18 val. NDG auditorijoje ekologas doc. Stanislovas Sinkevičius skaitys paskaitą apie Vilniaus mieste esančias biologinės įvairovės ekologines problemas - "Miesto vilionės: spąstai ar palaima laukinėms rūšims?".


Daugiau informacijos >
2017 03 15
Paskaita apie Vilniaus miesto gyventojų smurtą ir nelaimingus atsitikimus XVI-XVIII a.
18.00  val.
NDG auditorija

Dėmesio! Justinos Kozakaitės paskaita "Atsargiai! Kertate Vilniaus miesto ribas! Vilniaus miesto gyventojų smurtas ir nelaimingi atsitikimai XVI-XVIII a." perkeliama į kovo 15 d., trečiadienį, pradžia 18 val.


Daugiau informacijos >
2017 06 29
Johno Maciuikos paskaita
17.30  val.
NDG auditorija

Birželio 29 d., 17.30 val. NDG auditorijoje JAV meno ir architektūros istorijos profesorius Johnas V. Maciuika skaitys paskaitą "Gyvybingi modeliai: Kazio Varnelio kūryba Bauhauso modernizmo kontekste".


Daugiau informacijos >
2017 07 01
Optika ir struktūros. Kazio Varnelio kūrybos raida 1967-1977
15.00  val.
NDG auditorija

Kazio Varnelio (jaunesn.) paskaita "Optika ir struktūros. Kazio Varnelio kūrybos raida 1967-1977 m." NDG auditorijoje liepos 1 d., 15 val.


Daugiau informacijos >
2017 10 12
Pelkė: mūsų smegenys, planetos inkstai ir bendrabūvio architektūra
20.00  val.
NDG auditorija

Paskaita apie Lietuvos nacionalinį paviljoną XVI Venecijos architektūros bienalėje.


Daugiau informacijos >

Spalio 12 d., 20 val. NDG auditorijoje vyks menininkų Nomedos ir Gedimino Urbonų paskaita "Pelkė: mūsų smegenys, planetos inkstai ir bendrabūvio architektūra". Tai pirmasis rudeninio Architektūros [pokalbių] fondo pokalbių ciklo "Hello World?" renginys.

Kitąmet vyksiančiame svarbiausiame architektūros renginyje pasaulyje, Venecijos architektūros bienalėje, debiutuos Lietuva. Šiam debiutui brėžiamas naujas ambicingas tikslas - statyti savo paviljoną. Tai itin įžūlus veiksmas, nes pretenduojama į vienintelį laisvą sklypą Venecijoje, kuriame dar įmanoma naujo nacionalinio paviljono statyba. Projekto autoriams tokia neužvaldyta teritorija vandenyje suteikia galimybę persvarstyti alternatyvius bienalės augimo modelius bei kritiškai įvertinti tradicines pretenzijas į patrauklius miesto teritorijos žemės sklypus. Projektu siekiama ne užimti, o įsteigti vietą, kuri būtų nuolat perkuriama ir kurioje taptų įmanoma pasiūlyti įvairias veiksmų serijas, išryškinančias formuojantį vaidmenį. Tokiu būdu apibrėžtos architektūrinės formos tema susiejama su pedagogine - formavimo - praktika. "Pelkių paviljonas" iš esmės yra vaizduotės projektas, kurio statybos proceso metu bus kuriami nematerialūs architektūros diskursai ir pasitelkiamos įvairialypės edukacinės praktikos.

"Pelkių paviljono" kuratorių Nomedos ir Gedimino Urbonų paskaita bus pirmasis oficialus "Pelkių paviljono" - Lietuvos reprezentacijos 16-ojoje Venecijos architektūros bienalėje - pristatymas. Paviljono kuratoriai Nomeda ir Gediminas Urbonai papasakos apie sumanymą, idėjas ir pasiūlys diskusiją, kodėl pelkė šiandien gali būti aktuali. Pelkė pasirinkta kaip nuoroda tiek į kontekstą - Veneciją, vadinamą skrajojantį miestą, kuris iškilo raistingoje vietovėje, į Lietuvą, kur pelkė ir raistas buvo prieglobstis ištikus negandoms, tiek į ateitį orientuotas naujo bendrabūvio ir erdvės kūrimo formas klimato kaitos ir kylančio vandens lygio akivaizdoje. 

Architektūros [pokalbių] ciklo "Hello World?" kuratorius: Andrius Ropolas.

Iliustracijų autorius: Laimonas Zakas.

Renginys nemokamas, be registracijos.

Išsamiau apie paviljoną -  čia, apie Archfondo pokalbių ciklą -  čia.