2017 02 14
Miesto gamta: pradedant mokslu
17.00  val.
NDG auditorija

Vasario 14 d. prasideda žiemos sezono parodą lydinti paralelinių renginių programa NDG auditorijoje "Miesto gamta: pradedant mokslu" .


Daugiau informacijos >
2017 02 21
Vilniaus klimatas: praeitis, dabartis ir ateitis
18.00  val.
NDG auditorija

Vasario 21 d. 18 val. NDG auditorijoje vyks antroji paskaitų ciklo "Miesto gamta: pradedant mokslu" paskaita.


Daugiau informacijos >
2017 03 02
Paskaita apie Vilniaus biologinės įvairovės ekologines problemas
18.00  val.
NDG auditorija

Kovo 2 d. 18 val. NDG auditorijoje ekologas doc. Stanislovas Sinkevičius skaitys paskaitą apie Vilniaus mieste esančias biologinės įvairovės ekologines problemas - "Miesto vilionės: spąstai ar palaima laukinėms rūšims?".


Daugiau informacijos >
2017 03 15
Paskaita apie Vilniaus miesto gyventojų smurtą ir nelaimingus atsitikimus XVI-XVIII a.
18.00  val.
NDG auditorija

Dėmesio! Justinos Kozakaitės paskaita "Atsargiai! Kertate Vilniaus miesto ribas! Vilniaus miesto gyventojų smurtas ir nelaimingi atsitikimai XVI-XVIII a." perkeliama į kovo 15 d., trečiadienį, pradžia 18 val.


Daugiau informacijos >
2017 06 29
Johno Maciuikos paskaita
17.30  val.
NDG auditorija

Birželio 29 d., 17.30 val. NDG auditorijoje JAV meno ir architektūros istorijos profesorius Johnas V. Maciuika skaitys paskaitą "Gyvybingi modeliai: Kazio Varnelio kūryba Bauhauso modernizmo kontekste".


Daugiau informacijos >
2017 07 01
Optika ir struktūros. Kazio Varnelio kūrybos raida 1967-1977
15.00  val.
NDG auditorija

Kazio Varnelio (jaunesn.) paskaita "Optika ir struktūros. Kazio Varnelio kūrybos raida 1967-1977 m." NDG auditorijoje liepos 1 d., 15 val.


Daugiau informacijos >
2017 10 12
Pelkė: mūsų smegenys, planetos inkstai ir bendrabūvio architektūra
20.00  val.
NDG auditorija

Paskaita apie Lietuvos nacionalinį paviljoną XVI Venecijos architektūros bienalėje.


Daugiau informacijos >

Ši paskaita yra parodą "Miesto gamta: pradedant Vilniumi" lydinčio mokslininkų paskaitų ciklo "Miesto gamta: pradedant mokslu" dalis. Paskaitų ciklas "Miesto gamta: pradedant mokslu" - tai valandos trukmės susipažinimas su parodoje apmąstomomis temomis, kurios paskaitose aptariamos iš mokslininkų perspektyvos. 

 

Kažkada buvusi vidutinėje ekosistemos grandyje nežymi žinduolių rūšisHomo sapienskognityvinės evoliucijos dėka iškopusi į neregėtas aukštumas ir tapusi planetoje dominuojančia jėga nuolat kuria naujas ekstremalias sąlygas esamai biologinei įvairovei. Naujameantropocenupavadintame periode pastoviai vyksta konfrontacija tarp sukurtos, toliau tebeformuojamos ir besiplečiančios dirbtinos aplinkos ir natūralių gyvosios gamtos sistemų. Miestai ir jų aplinka viena iš labiausiai pakeistų gamtinių ekosistemų. Čia gyvosios gamtos atstovai nuolat atsiduria kryžkelėje - adaptuotis ar eliminuotis?

 

Vienoms laukinėms rūšims žmogaus formuojama neįprasta aplinka suteikia privilegijų, kitoms tampa mirtinais spąstais, o dar kitos bando prisitaikyti. Koks tolesnis jų likimas po 10, 20 ar 30 metų? Kas išnyks, kas tik vegetuos, o kas išplis ir sukels problemų tikriesiems urbanistinės erdvės kūrėjams?Kas vyksta Vilniaus žaliose salose (Vingio parko sengirėje ir kitose žaliose miesto zonose) ir kokios ekologinės problemos ten egzistuoja?

Paskaitoje bus apžvelgti Vilniaus Universiteto ekologų studentų ir dėstytojų per paskutiniuosius du dešimtmečius Vilniaus mieste atliktų mokslinių tyrimų apibendrinti rezultatai. Tyrimų vietos ir objektai skirtingi. Ilgesnis atliekamų tyrimų laikotarpis reikalingas visapusiškesniam gyvose sistemose vykstančių procesų supratimui, o jų rezultatų analizė leidžia konstatuoti ne tik ekosistemų, buveinių struktūrų ekologinių problemų pasekmes, bet ir įžvelgti gilesnes priežastis. Kas galėtų būti kitaip? Ar mūsų gyvensenos sukurti prioritetai atitinka mūsų netolimos ateities lūkesčius?

Paskaita nemokama, be registracijos.

Kitos ciklo "Miesto gamta: pradedant mokslu" paskaitos:

-         Kovo 9 d. 18 val. Justina Kozakaitė "Atsargiai! Kertate Vilniaus miesto ribas! Vilniaus miesto gyventojų smurtas ir nelaimingi atsitikimai XVI-XVIII a."(Apie paskaitą bus informuojama atskiru spaudos pranešimu.)

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros ministerija.

Iliustracijoje: Vingio  parko senos pušies rievės gali papasakoti žymiai daugiau: ne tik  apie savo amžių, bet ir apie tuometinio Vilniaus mikroklimato subtilybes (doc. Stanislovas Sinkevičius).