2012 01 25
Knygos „Marija Teresė Rožanskaitė: vaizdai ir tekstai” pristatymas
17:30  val.
Auditorija

 

Knygos "Marija Teresė Rožanskaitė: vaizdai ir tekstai" pristatymas


Daugiau informacijos >
2012 08 23
Pero Kirkeby parodos Lignum vitae uždarymo renginiai
17:00  val.
NDG

 

Pero Kirkeby parodos Lignum vitae uždarymo renginiai


Daugiau informacijos >
2012 08 30
Tadeuszo Kantoro parodos uždarymą palydintys renginiai
18:00  val.
Auditorija

 

Tadeuszo Kantoro parodos uždarymą palydintys renginiai


Daugiau informacijos >
2012 10 06
ORNAMENTAS
16:00  val.
Aikštelė prie centrinio įėjimo į NDG

 

ORNAMENTAS

JULIJONAS URBONAS

Paskaita-atrakcionas rekonstruos žymios amerikiečių choreografės Trishos Brown kūrinį "Vaikščiojimas siena" (Walking on the Wall, 1971).


Daugiau informacijos >
2012 10 13
ORNAMENTAS
16:00  val.
Auditorija

 

ORNAMENTAS

GINTARAS DIDŽIAPETRIS

 Leidinio, kuriame publikuojamas menotyrininko Jurgio Baltrušaičio (1903-1988) straipsnis "Geometrija ir pabaisos. Pagal kelis romėnų kapitelius iš Pietų Prancūzijos" (Gazette des Beaux-Arts, 1928) su menininko Gintaro Didžiapetrio įvadu, pristatymas. Leidinys - lietuvių, anglų ir prancūzų kalbomis.


Daugiau informacijos >
2012 10 20
ORNAMENTAS
16:00  val.
NDG centrinis vestibiulis

 

ORNAMENTAS

ARNAS ANSKAITIS

Paprasti žodžiai

Paprasti žodžiai - tai kvietimas įsižiūrėti / įsiklausyti į Salomėjos Nėries žodyną, kaip autorinį žodžių rinkinį, kolekciją, archyvą, duomenų bazę ar muziejų. Ten galima rasti įsivaizduojamą balsą, kuris, tardamas žodžius, įspaudžia subjektyvumą.


Daugiau informacijos >
2012 10 27
ORNAMENTAS
16:00  val.
Pietinis NDG vestibiulis

 

ORNAMENTAS

MARIJA OLŠAUSKAITĖ

Marijos Olšauskaitės ir Gedimino Akstino paroda Vilnius-Niujorkas


Daugiau informacijos >
2012 11 10
ORNAMENTAS
18:00  val.
Auditorija

 

ORNAMENTAS

MIKAS ŽUKAUSKAS

Dokumentinė apybraiža. Trukmė: 30 min.


Daugiau informacijos >

Tadeuszo Kantoro parodos uždarymą palydintys renginiai

 

Rugpjūčio 30 - rugsėjo 2 dienomis Nacionalinė dailės galerija lankytojams parengė išskirtinę svetingojo savaitgalio programą, skirtą parodos "Tadeuszas Kantoras. Tapyba. Teatras" uždarymui.

Jos metu vyks nemokamos ekskursijos, paskaitos ir filmų peržiūros, siūlančios detaliau susipažinti su lenkų menininko inovatyviais kūrybiniais sprendimais teatre, pamatyti jo kultinių avangardinių spektaklių įrašus ir kartu atrasti intriguojančius, dar pilnai neištyrinėtus avangardo proveržius ne tik Lenkijos dailėje bei teatre, bet ir 7-8-o dešimtmečio sovietinės Lietuvos kultūroje.

Šia proga nuo penktadienio iki sekmadienio galerijos bilietas kainuos tik 1 Lt.

Renginių programa

Rugpjūčio 30-ą, ketvirtadienį, 18 val., NDG auditorijoje

Lenkų teatrologės dr. Annos R. Burzyńskos paskaita "Žmonių imitacijos: aktoriai Kantoro teatre". Dr. Anna R. Burzyńska domisi šiuolaikiniu Europos teatru, muzikos ir multimedijos naudojimu teatre. Paskaita vyks anglų kalba. Lektorė teigia, kad T. Kantoro mąstymui apie aktorystę didelę įtaką darė Bauhauso eksperimentai, Brunono Schulzo apsakymai, Witkacy pjesės, Vsevolodo Mejerholdo metodas ir hepeningai. "T. Kantoro aktorystės metodo neįmanoma suformuluoti, bet jis yra labai svarbus šiuolaikinio teatro įkvėpimo šaltinis ir tradicinės, psichologinės aktorystės mokyklos alternatyva", teigia A. R. Burzyńska.

19.10 val., NDG auditorijoje

Filmas "Meilutės ir baidyklės" (Lovelies and Dowdies), rež. Ken McMullen, 1973, 29 min. Filme T. Kantoro spektaklio įrašas, nufilmuotas Edinburge, apleistoje nebegyvenamoje benamių prieglaudoje šalia Greyfriarso kapinių. Režisierius nespalvotoje juostoje gretina spektaklio ištraukas su dokumentiniais vaizdais iš Smithfieldo mėsos turgaus Londone.


Rugpjūčio 31 d., penktadienį, 16 val. - ekskursija po parodą.

17.30 val., NDG auditorijoje - teatrologo dr. Edgaro Klivio paskaita "Kauno pantomimos trupė 1966-1972: energijos, taktikos, pakraščiai" apie latvių kilmės dailininko, režisieriaus ir mimo Modrio Tenisono, 1966 m. Kaune įkūrusio pirmąją pantomimos trupę Sovietų Sąjungoje, kūrybą ir sąsajas su avangardu. "Paskaitoje bus siekiama atskleisti šio, tradicinėms sovietinės Lietuvos kultūros interpretacijoms visiškai svetimo, beveik efemeriško istorinio reiškinio aktualumą. Trupės eksperimentai kultūriškai izoliuotame sovietiniame Kaune buvo nuolatinis vaikščiojimas pakraščiais tarp skirtingų kultūrinių statusų, institucijų, medijų, žanrų ir vietų.", sako paskaitos autorius.

Dr. Edgaras Klivis tyrinėja sovietinio laikotarpio Lietuvos kultūros, dramaturgijos, teatro ir kino raidą, taip pat postsovietinės kultūros ir meno reiškinius.

18.30 val. Dokumentinis filmas "Ecce homo", Modrio Tenisono pantomimos trupė Kaune, rež. Vidmantas Bačiulis,1972, 15 min.

Rugsėjo 1-ą, šeštadienį, 14.30 - ekskursija po parodą.

16 val., NDG auditorijoje vyks Tadeuszui Kantorui pasaulinį pripažinimą atnešusio spektaklio "Mirusi klasė" ("Umarła klasa"), įrašo peržiūra. Rež. Denis Bablet, 1977, 78 min. Maždaug aštuntojo dešimtmečio viduryje T. Kantoras pasisakė už "uždarą teatrą" - teatrą be žiūrovų. "Mirusi klasė" tapo pirmuoju šios idėjos įgyvendinimu - asmeninių prisiminimų ir susitikimų su neįmanoma sudabartinti praeitimi sceninis seansas. Spektaklio įrašas buvo padarytas T. Kantoro teatro "Cricot 2" gastrolių metu Prancūzijoje.