2018 10 25 - 11 25

Keičiant mąstyseną. Jano Gehlo gyvenimas ir veikla

Spalio 25 d. 19 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) atidaroma paroda "Keičiant mąstyseną. Jano Gehlo gyvenimas ir veikla". Prieš parodos atidarymą, 18 val., NDG auditorijoje Jan Gehl pristatys viešą paskaitą "Nuo Jane Jacobs iki "Liveable cities".

Moderniosios urbanistikos klasikas danų architektas Janas Gehlas jau penketą dešimtmečių nenuilstamai siekia pagerinti miesto erdvių kokybę tiek Kopenhagoje, tiek visame pasaulyje.  Paroda "Keičiant mąstyseną" pristato kertinius Jano Gehlo teorinius, tiriamuosius ir rašto darbus apie žmonių elgseną urbanistiniuose kontekstuose. Gehlo metodai yra humanistiniai:  jis akcentuoja, kad miestai turi būti projektuojami žmonėms, o ne logistinėms reikmėms. Gerai architektūrai svarbu ne tik forma, bet ir sąveika tarp formos ir gyvenimo. Anot Jano Gehlo: "Man visada labiau rūpėjo keisti žmonių mąstyseną - tada jau kas nors kitas galės keisti miestus."

Paskaitos metu Janas Gehlas pasakos apie kelionę nuo pradinės idėjos iki realaus žmogaus gyvenimui pritaikytų miestų sumanymo ir įgyvendinimo, daugiausia dėmesio skirdamas Kopenhagai ir Vilniui.

Jano Gehlo idėjos ir tekstai yra įtraukti į tarpdisciplininius miesto studijų kursus, dėstomus Lietuvos universitetuose nuo 2007 metų. Nors Lietuvoje į žmogų orientuotas miesto planavimas vis dar nėra plačiai taikomas, jo principai gerai žinomi miesto aktyvistams. Karštos diskusijos, sukeltos naujausių viešųjų erdvių projektų Lietuvos miestuose, atskleidė aiškų poreikį įtraukti jautrią viešųjų erdvių analizę į planavimo procesus. Reikia tikėtis, kad pažintis su Jano Gehlo darbais ir metodais virs produktyviu posūkiu diskusijose apie miesto planavimo principus.   

Paroda veikia iki lapkričio 25 d.

Organizatoriai: Danijos kultūros institutas Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje, Nacionalinė dailės galerija, Architektūros fondas

Kuratoriai: Eric Messerschmidt, Liva Kreislere, Jekaterina Lavrinec

Partneriai: Danijos ambasada Lietuvoje, Danijos kultūros ministerija, Miesto žaidimų ir tyrimų laboratorija "Laimikis"

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, "Skandinaviški interjerai"