2015 07 10 - 09 20

Pasaulis pagal Fluxus

Pasaulis pagal Fluxus

Paroda, kuriai kuratorius Liutauras Pšibilskis atrinko daugiau kaip 600 kūrinių, yra pirmasis platesnis Vilniaus Fluxus kolekcijos pristatymas Lietuvos žiūrovams. Tai išskirtinė galimybė susipažinti su Fluxus judėjimo lobynu, kuris nuo 2007 m. yra Vilniaus miesto nuosavybė, įkurdinta Jono Meko vizualiųjų menų centre. Kolekciją sukaupė žymus kino kritikas, menininkas, kuratorius, Kino archyvų antologijos Niujorke įkūrėjas, ilgametis meno direktorius J. Mekas, įvertintas daugeliu tarptautinių apdovanojimų, taip pat ir Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

Vilniaus Fluxus kolekcija verta ypatingo dėmesio dėl savo dydžio (apie 2 600 objektų), kilmės − J. Mekas didelę dalį eksponatų gavo tiesiai iš Jurgio Mačiūno − ir sudėties. Joje yra daug garsių Fluxus kūrinių originalų bei jų eskizų, maketų, kuriuos sukūrė J. Mačiūnas ir kiti žymūs menininkai.

Fluxus įdomus ne tik dėl originalių meninių ir idėjinių įžvalgų, bet ir todėl, kad šio judėjimo įkūrėjas bei lyderis J. Mačiūnas yra mūsų tėvynainis, kurio kūrybinė ir organizacinė veikla atspindėjo vienijančią Antrojo pasaulinio karo ir pokarinio pasitraukimo iš Lietuvos patirtį, - sako parodos kuratorius L. Pšibilskis.

Įvairios J. Mačiūno veiklos sritys - kuravimas, organizavimas, kūrybinio bendradarbiavimo būdai − sudaro vieningą, meno ribas peržengusį projektą, to meto Vakarų kultūros kontekste sukūrusį itin progresyvią ir intelektualiai stimuliuojančią meno kalbą. Bekompromisės, mąslios ir tuo pat metu prieinamos, populiarios Fluxus idėjos įkvepia kūrėjus ir šiandien. Paradoksalu, tačiau radikalus, įsitvirtinusioms normoms besipriešinantis Fluxus judėjimas tapo ir svarbia žymiausių XX a. muziejinių kolekcijų dalimi.

Parodos kuratorius - Liutauras Pšibilskis

Parodos organizatoriai: LDM, NDG, Jono Meko vizualiųjų menų centras

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, LR kultūros ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros institutas, VšĮ Pirmoji kava, Exterus, UAB Ekspobalta

Informaciniai rėmėjai: dienraštis Lietuvos rytas, interneto portalas lrytas.lt