2010 10 15 - 12 19

Milijonas ir viena diena

Milijonas ir viena diena
Tarptautinė kino ir video meno paroda

Paroda "Milijonas ir viena diena" apmąsto jau daugiau nei šimtmetį vykstančią judančių vaizdų sklaidą kino, televizijos, interneto, šiuolaikinio meno ir kitais kanalais, ženkliai paveikusią visuomenės ir kultūros raidą XX a., tapusią vienu svarbiausių šių dienų pasaulėžiūrą įtakojančių veiksnių. Jos pavadinimą įkvėpė kino kritiko Terry Ramseye knyga apie ankstyvąją kino pramonę "Milijonas ir viena naktis" (1926), kurioje kinas vertinamas kaip populiariausia ir patraukliausia meno forma, o kino istorija prilyginama pasaulio istorijai. Paroda į judančius vaizdus taip pat žvelgia pasaulio vaizdinių kūrimo aspektu: kokias viltis ir fantazijas leido įkūnyti ši medija, kokia jos kalba buvo pasirenkama ir kaip tai susiję su socialiniu, politiniu bei kultūriniu kontekstu. Siekiant pristatyti kuriamų pasaulėvaizdžių įvairovę, populiarusis kinas gretinamas su avangardiniais filmais ir videomenu.

Remiantis arabų pasakų rinkinio "Tūkstantis ir viena naktis" metafora, parodoje išryškinamas vienas judančių vaizdų medijos aspektas - istorijų pasakojimas. Judantys vaizdai apmąstomi ne kaip visiškai naujas, nepriklausomas reiškinys, bet kaip nauja priemonė, efektingai išplečianti nuo seniausių laikų kultivuojamo pasakojimo galimybes.

Ekspoziciją sudaro trys dalys, kuriose atveriami skirtingi judančių vaizdų gaminamos fiktyvios realybės ir tikrovės santykiai: "Svajonės - nesibaigiantis pasakojimas", "Dėlionės - milijonas pasakojimų" ir "Abejonės - pasakojimas pasakojime".

Menininkai: Tamás St. Auby, Vidmantas Bačiulis, Raimundas Banionis, Artūras Barysas (Baras) ir Jonas Čergelis, Balys Bratkauskas, Richard Donner, Marijonas Giedrys, Jean-Luc Godard, Dominique Gonzalez-Foerster, Almantas Grikevičius, Omer Fast, Adam Leech, Jonas Mekas, William Cameron Menzies, Aernout Mik, Michael Moore, Deimantas Narkevičius, Sergej Paradžanov, Ivan Pyrjev, Roman Signer, John Smith, Hiroši Sugimoto, Raimondas Vabalas, Bill Viola, Jonas Zagorskas, Vytautas Žalakevičius, Arūnas Žebriūnas. 

Kuratoriai: Giedrius Gulbinas, Eglė Mikalajūnaitė, Dovilė Tumpytė.

Architektai: Andrius Skiezgelas ir Aleksandras Kavaliauskas 

Parodos partneris: UAB "Lietuvos kinas". Rėmėjai: LR kultūros rėmimo fondas, Amerikos centras, Prancūzų kultūros centras, Goethe's Institutas Vilniuje, Šveicarijos meno taryba "Pro Helvetia", Vilniaus miesto savivaldybė, UAB "Prime Partner", UAB "Servier", UAB "Sintagma", Įmonė "Fetras", UAB "IRIS", Įmonė "ATLAS", "Tamsta". Informaciniai rėmėjai: Lietuvos televizija, Delfi, Valstybė, Vilniaus diena.