2009 10 20 - 2010 02 18

Remigijus Treigys

Remigijaus Treigio fotografijų ciklas Miestas iš atminties. Vilnius

 

Remigijus Treigys: "Tai miestas, kuriame negyvenu. Miestas, kuriame esu praeivis. Kvapai, laikas, būsenos, perkeltos į fotografijas (atmintis, išsaugota fotojuostoje). Miestas, kurį dažniausiai palieku vakare".

 

Klaipėdoje gyvenantis ir kuriantis menininkas Remigijus Treigys 1989 m. Vilniaus dailės parodų rūmuose surengė pirmąją personalinę parodą, kuria įtvirtino savitą stilistinę raišką, nuosekliai plėtojamą iki šių dienų. Sukurti pavieniai darbai ir ciklai įprasmina autoriaus individualybę, jo ypatingai jautrų ir intelektualų sąlytį su realybe. Atsiribojęs nuo tradicinės, dokumentalizmu pagrįstos fotografijos, Treigys pasitelkia estetinę patirtį. Jis stebi ir fiksuoja įprastus kasdienybės objektus, tačiau į fotografijos plokštumą perkelia tik gilioje kontempliacijoje permąstytą ir išgyventą vidinį "matymą".

Dėl sudėtingo ir preciziško kūrybinio proceso autoriaus archyvas nėra gausus - vieno kūrinio tiražas siekia tik du - tris vienetus. Pats menininkas taip aprašo fotografijos sukūrimą: "Tie murkdymaisi voniose, kai ryškinu pačią fotografiją ir nesitenkinu jokiais pincetais, o merkiu rankas į chemikalus. Pačią emulsiją, patį ryškalą įtrini, glostai ranka. Tai lyg šamanavimas. Turi būti rankų darbas. Turi būti paties popieriaus palietimas". Subtiliai fotografijoje išreikštos dvasinės dimensijos bei išbaigtu kūriniu realizuota pasaulėjauta išskiria menininką iš jo amžininkų tarpo - Treigio fotografijos yra atpažįstamos ne pagal paviršinį informacinį turinį, o pagal unikalų estetinį braižą.

Treigys sukūrė įspūdingus ir įsimintinus ciklus:21 diena Berlyne(2004),Paskutinė diena Venecijoje(2004). Kūrybinis projektas21 diena Berlynesukėlė ypatingą rezonansą Lietuvos ir Vokietijos fotografų bendruomenėse. 2004 metais gavęs Roberto Bosho fondo stipendiją menininkas 21 dieną praleido Berlyne, kur sukūrė fotografijų ciklą bei surengė jo parodas Lietuvoje, Vokietijoje, Suomijoje, Lenkijoje. 2008-aisiais kartu su Rolandu Rastausku išleido fotoeseistinį albumą "Berlynalijos", įvertintą "Klaipėdos knygos", "Knygos meno", "Baltijos šalių knygos meno" konkursuose. Tačiau svarbiausia, kad Berlynui ir kitiems Europos miestams skirtuose cikluose Treigys išsaugojo savo idėjinę kryptį - nesureikšmindamas "užduoties" miestų pažinimą autorius išreiškė tik jam būdingais abstrahuotais vaizdiniais.

Informaciją parengė Margarita Matulytė