2021 05 17
Virtualus susitikimas su psichologais dr. Stanley'iu Krippneriu ir Michaeliu Bova
19:00  val.
Zoom platforma

Kviečiame į susitikimą su sapnų laboratorijos tyrėjais dr. Stanley'iu Krippneriu ir Michaeliu Bova. Jie dalinsis prisiminimais apie Aleksandros Kasubos bute Manhatane įkurtą "Gyvenamąją aplinką" (1971-1972) ir joje su savanoriais atliktus tyrimus.


Daugiau informacijos >
2021 06 15
Tarptautinė diskusija "Didžioji Černobylio akceleracija"
19:00  val.
Zoom platforma, Youtube kanalas

Birželio 15 d., 19 val. kviečiame visus besidominčius mokslo ir technologijų sąveika stebėti diskusijos "Didžioji Černobylio akceleracija" tiesioginę transliaciją per Nacionalinės dailės galerijos YouTube paskyrą internete. Diskusijoje dalyvaus: prof. Kate Brown (Masačusetso technologijos institutas - MIT), prof. Melanie Arndt (Freiburgo universitetas, Vokietija) ir prof. Anna Storm, (Linköpingo universitetas, Švedija)


Daugiau informacijos >
2021 09 23
Diskusija „Muziejai ir Alzheimeris: pažinkime naują auditoriją“
18 val.  val.
Facebook live

Rugsėjo 23 d., 18 val. vyks Nacionalinės dailės galerijos, Socialinių meno projektų ir Demencija Lietuvoje / Dementia Lithuania inicijuojama virtuali diskusija "Muziejai ir Alzheimeris: pažinkime naują auditoriją": https://www.facebook.com/events/3073895946267026


Daugiau informacijos >
2021 09 21
Diskusija: Simboliai ir nekonvenciški sprendimai
18.00  val.
NDG Auditorija

Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje rugsėjo 21 d. 18 val. vyks pokalbis "Simboliai ir nekonvenciški sprendimai: apie Cvirkos paminklą, Žaliąjį tiltą ir kitas miesto erdves" Į renginį privaloma atvykti su galimybių pasu, būtina registracija: https://forms.gle/xzpvpMg2i8WjS8HaA
Renginys bus transliuojamas ir leidyklos LAPAS paskyroje.


Daugiau informacijos >
2021 10 21
Fotografo Valentyn Odnoviun meninių knygų pristatymas ir diskusija
18:00  val.
NDG Auditorija

Spalio 21 d. 18 val. NDG auditorijoje vyks fotografo Valentyn Odnoviun dviejų meninių knygų pristatymas bei diskusija apie šiuolaikinę fotografiją. Renginyje bus pristatyti naujausi autoriaus leidybiniai darbai: "Surveillance. A Typology of Oppression" ir "PW44".


Daugiau informacijos >
2021 11 04
„Išskirtinio dizaino knygos iš viso pasaulio 2021“ - paroda ir diskusija
18:00  val.
NDG

Lapkričio 4 d. 18 val. NDG šiauriniame vestibiulyje atidaroma "Išskirtinio dizaino knygų paroda 2021", pristatanti prestižinio konkurso laureates.


Daugiau informacijos >

Fotografo Valentyn Odnoviun meninių knygų pristatymas ir diskusija

 

Spalio 21 d. 18 val. NDG auditorijoje vyks fotografo Valentyn Odnoviun dviejų meninių knygų pristatymas bei diskusija apie šiuolaikinę fotografiją. Renginyje bus pristatyti naujausi autoriaus leidybiniai darbai: "Surveillance. A Typology of Oppression" ir "PW44".

Knygų pristatymo pašnekovai:
Menotyrininkė doc. dr. Agnė Narušytė (Vilniaus dailės akademija)
Menotyrininkė prof. dr. Natalija Arlauskaitė (Vilniaus Universitetas)
Dr. Rasius Makselis (Lietuvos kultūros tyrimų institutas)
Gytis Skudžinskas (Leidėjas NoRoutine Books)
Autorius Valentyn Odnoviun
Moderuoja: Ieva Mazūraitė-Novickienė

"Surveillance. A Typology of Oppression" išleista Lietuvos kultūros tyrimų instituto ir Artprint.lt (2020).
Knygoje apleistų Rytų Europos politinių kalėjimų meninis tyrimas. Joje 45 stulbinančios kamerų durų akučių nuotraukos. Pasak amerikiečių kuratorės Ksenijos Nouril "Surveillance. A Typology of Oppression" supažindina mus su alternatyviu kraštovaizdžiu - tuo, kuris nužymėtas plačiu kalėjimų tinklu buvusioje Sovietų Sąjungoje ir aplink ją. [...] Odnoviun kiekvienoje nuotraukoje subtiliai užfiksavo neįtikėtiną detalių kiekį apibraižytame, sutrūkinėjusiame ir apnašomis dengtame stikliukų paviršiuje. "Surveillance. A Typology of Oppression" yra būtinas žinoti dalykas kiekvienam, besidominčiam šiuolaikine fotografija bei jos sąsajomis su dvidešimtojo amžiaus istorija, ypač susijusia su opresiniais režimais. Iš tiesų tai vaizdinis daugelio likimų, kuriems ideologinės represijos turėjo tiesioginį poveikį tada ir dabar, testamentas."
"PW44" - riboto tiražo knyga, išleista NoRoutine Books (2021).
Knygoje 1944 m. Varšuvos sukilimo įvykių liudininkės - užtinkuotos kulkų žymės miesto pastatų fasaduose. Tai pėdsakai, žymintys ir primenantys nacistinės Vokietijos okupaciją.
Kaip sako autorius, "...šiuose projektuose pateiktos nuotraukos yra dokumentinės ir subjektyvios tuo pačiu metu. Jos įkūnija tikrų įvykių, objektų ir prisiminimų pėdsakus. Taip pat jos yra platforma, leidžianti šiuos įvykius, objektus ir prisiminimus atgaivinti ir interpretuoti plačiau. Jos yra mūsų aplinkos, mūsų logikos ir to, kas turi prasmę, kai mes viską sudedame kartu, dalis."

APIE AUTORIŲ:

Valentyn Odnoviun (g. 1987) yra ukrainietis, gyvenantis ir dirbantis Lietuvoje. 2016 m. baigė fotografijos ir medijų meno magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje, 2019 m. įgijo dailės istorijos ir teorijos magistro laipsnį. Šiuo metu rašo daktaro disertaciją apie Rytų Europos fotografiją Lietuvos kultūros tyrimų institute. Valentyno meniniai tyrimai susieti su istoriniais ar socialiniais įvykiais ir problemomis, autorius naudoja "abstrakčiai atrodantį" vaizdą, siekdamas provokuoti žiūrovo vaizduotę, skatindamas suvokėjo ir kūrinio konceptualų bendravimą ir interpretavimo galimybę.

Svečių prašome atvykti turint galimybių pasą ar jį atitinkantį dokumentą. Renginio metu nepamirškite dėvėti apsaugines veido kaukes, laikytis saugaus atstumo, bei dezinfekuoti rankas. 

Registracija į renginį čia: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeiaU0TBXdDlGCV1YZvHPPMKfG0W39PSuLEF6mN6Cx3kOhlzg/viewform?usp=sf_link