2020 02 08
Ruperto pokalbiai: Davidas Ruebainas ir Rahila Gupta
16.00  val.
NDG auditorija

Vasario 8 d. 16 val. "Rupert" centras kviečia į viešą pokalbį Nacionalinėje dailės galerijoje, Vilniuje.


Daugiau informacijos >
2020 02 17
Nacionaliniai kanonai ir jų permąstymas
16:00  val.
NDG auditorija

Vasario 17 d., pirmadienį, nuo 16 val. NDG auditorijoje penktą kartą vyks kasmetinis renginys "Emancipacijos diskursai nepriklausomoje Lietuvoje" - konferencija, kurios metu analizuojamos feministinės, emancipacinės, kritinio žvilgsnio reikalaujančios problemos.


Daugiau informacijos >
2020 03 05
Claudios Heinermann knygos "Sibiro tremtys" pristatymas
18:00  val.
NDG auditorija

Kovo 5 d. 18 val.  Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje vyks fotografės  Claudios Heinermann  naujausio albumo "Sibiro tremtys - I dalis Lietuva" pristatymas. Renginyje dalyvaus profesorius Vytautas Landsbergis, Nyderlandų karalystės ambasadorė Lietuvoje Bonnie Horbach,  "Misija Sibiras" vadovas Arnoldas Fokas, Okupacijos ir laisvės kovų muziejaus atstovė Ramunė Drauciūnaitė ir fotografė Claudia Heinermann. Pokalbį moderuos Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Gintaras Česonis.


Daugiau informacijos >
2020 10 22
Six Chairs Books susitikimai: Natalijos Arlauskaitės knygos „Nuožmi taika: žlugusių režimų fotografija dokumentiniame kine"
18.00  val.
NDG - Six Chairs Books

Ketvirtadienį, spalio 22 d. 18 val. @ Six Chairs Books, Nacionalinėje dailės galerijoje kviečia į pokalbį apie Natalijos Arlauskaitės  naujausią knygą "Nuožmi taika: žlugusių režimų fotografija dokumentiniame kine".


Daugiau informacijos >

Nuožmi taika

 

Dalyvauja: autorė Natalija Arlauskaitė, knygos dizainerė Agnė Dautartaitė-Krutulė ir fotografijos istorikė, NDG kuratorė Ieva Mazūraitė-Novickienė. Pokalbį moderuoja Justina Zubaitė (Six Chairs Books)

Draugė neseniai papasakojo juokelį, jog naujausia VU TSMPI profesorės Natalijos Arlauskaitės knyga yra "copy-proof", nes baltas raides juodo popieriaus fone vargu, ar dauginsime kopijuokliu. Šiame susitikime kviečiame pasikalbėti apie akademinės monografijos ir grafinio dizaino santykį, turinio ir formos sprendinius, skaitymo mechaniką bei tikras ir menamas ribas, kurias brėžiame vaizduodamiesi akademinę literatūrą. Ko tikimės į rankas griebdami tarpdisciplininę studiją? Ar reikalingos visiems įprastos plačios paraštės: ir kviečiančios papildyti tekstą savais komentarais, ir savaip bauginančios? Kodėl legendinis menotyros žurnalas "October" ligšiol nespausdina spalvotų vaizdų reprodukcijų? Ir kokį vaidmenį vaizdai-atvirukai atlieka mūsų aptariamoje knygoje?

Daugiau apie knygą "Nuožmi taika: žlugusių režimų fotografija dokumentiniame kine" (Vilniaus universiteto leidykla, 2020): Ar galima įžvelgti valstybę nuotraukoje iš šeimos albumo? Kaip žiūrėti į fotografijas iš represijų archyvų? Knyga analizuoja, kaip žlugusių politinių režimų fotografija apmąstoma šiuolaikiniame dokumentiniame kine. Pagrindinis dėmesys tenka represinių institucijų darytoms nuotraukoms ir privatiems, šeimos fotografijų archyvams. Įvairūs būdai pakartotinai naudoti šias nuotraukas archyvinėje dokumentikoje, animacijoje ir šiuolaikiniame mene siejami su galios ir žinojimo formomis, kurias šios fotografijos dokumentuoja ir liudija. Fotografinių archyvų perdirbimas siūlo klausti, kaip šios formos išardomos ir kokios naujos kuriamos. Lietuviškoji medžiaga aptariama greta Portugalijos, Kambodžos, Rusijos, Suomijos, Vokietijos iš kitų šalių dokumentinio kino, animacijos ir šiuolaikinio meno projektų, dirbančių su fotografijos archyvais. Tarpdisciplininė studija skirta skaitytojų auditorijai, besidominčiai medijų, vizualumo, istorijos, politikos, socialinės kritikos studijomis.
Renginio partneris - Nacionalinė dailės galerija


Renginys nemokamas, tačiau būtina registracija: https://docs.google.com/.../1vGZsqRprpODBp31c.../viewform...


Primename, jog renginio metu privaloma laikytis visų saugumo rekomendacijų: dėvėti veido kaukes, dezinfekuoti rankas bei išlaikyti saugų atstumą nuo kitų dalyvių.