2020 02 08
Ruperto pokalbiai: Davidas Ruebainas ir Rahila Gupta
16.00  val.
NDG auditorija

Vasario 8 d. 16 val. "Rupert" centras kviečia į viešą pokalbį Nacionalinėje dailės galerijoje, Vilniuje.


Daugiau informacijos >
2020 02 17
Nacionaliniai kanonai ir jų permąstymas
16:00  val.
NDG auditorija

Vasario 17 d., pirmadienį, nuo 16 val. NDG auditorijoje penktą kartą vyks kasmetinis renginys "Emancipacijos diskursai nepriklausomoje Lietuvoje" - konferencija, kurios metu analizuojamos feministinės, emancipacinės, kritinio žvilgsnio reikalaujančios problemos.


Daugiau informacijos >
2020 03 05
Claudios Heinermann knygos "Sibiro tremtys" pristatymas
18:00  val.
NDG auditorija

Kovo 5 d. 18 val.  Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje vyks fotografės  Claudios Heinermann  naujausio albumo "Sibiro tremtys - I dalis Lietuva" pristatymas. Renginyje dalyvaus profesorius Vytautas Landsbergis, Nyderlandų karalystės ambasadorė Lietuvoje Bonnie Horbach,  "Misija Sibiras" vadovas Arnoldas Fokas, Okupacijos ir laisvės kovų muziejaus atstovė Ramunė Drauciūnaitė ir fotografė Claudia Heinermann. Pokalbį moderuos Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Gintaras Česonis.


Daugiau informacijos >
2020 10 22
Six Chairs Books susitikimai: Natalijos Arlauskaitės knygos „Nuožmi taika: žlugusių režimų fotografija dokumentiniame kine"
18.00  val.
NDG - Six Chairs Books

Ketvirtadienį, spalio 22 d. 18 val. @ Six Chairs Books, Nacionalinėje dailės galerijoje kviečia į pokalbį apie Natalijos Arlauskaitės  naujausią knygą "Nuožmi taika: žlugusių režimų fotografija dokumentiniame kine".


Daugiau informacijos >

Rupert pokalbiai

 

Diskusijoje dalyvaus tarptautiniu mastu pripažintas neįgaliųjų teisių gynėjas, teisininkas ir dabartinis Jungtinės Karalystės Šokio ir dramos konservatorijos vadovas Davidas Ruebainas bei aktyvistė, mokslininkė, kino režisierė ir žurnalistė Rahila Gupta. Pokalbio metu bus kalbama apie sąjungininkystę ir tarpasmeninės globos formas bei jų sąsajas su įstatymais ir aktyvizmu. Dalyviai aptars, kokiais būdais galima kalbėti apie konkrečias negalios patirtis neprisidedant prie represinio ir išankstinėmis nuostatomis grįsto požiūrio į negalią.

Pokalbį moderuos "Rupert" viešosios programos kuratorius Yates Norton.

Pokalbis vyks anglų kalba. Renginys nemokamas, be registracijos.

Apie pašnekovus:

Šiuo metu Davidas Ruebainas yra Londono Šokių ir dramos konservatorijos vyriausiasis vadovas, prieš tai vadovavęs Lygybės iššūkių skyriui - politikos ir tyrimų agentūrai, atsakingai už lygybės ir įvairovės skatinimą Jungtinėje Karalystėje bei aukštojo mokslo ir mokslinių tyrimų sektoriuose (joje dirbęs iki jai susijungus su dviem kitomis agentūromis, taip įsteigiant organizaciją "Advance HE"). Anksčiau Ruebainas 21 metus dirbo praktikuojančiu teisės patarėju - kaip Didžiosios Britanijos Lygybės ir žmogaus teisių komisijos teisinės politikos skyriaus direktorius, vėliau pradėjęs privačią karjerą kaip "Levenes Solicitor" Švietimo, lygybės ir negalios teisės skyriaus partneris ir įkūrėjas. Ruebainas taip pat skaito paskaitas Londono Birkbecko universitete kaip teisės profesorius. Šiuo metu jis yra ADR grupės akredituotas mediatorius, Anglijos "FA Premier League" patarėjas lygybės klausimais, ADD ("Action on Disability and Development" - Negalios ir plėtros veikla) patikėtinis, Joseph Rowntree labdaros fondo teisių ir teisingumo komiteto narys, "Wellcome" fondo Įvairovės ir įtraukumo strateginės patariamosios tarybos narys bei Britanijos Amerikos projekto narys.

Rahila Gupta yra laisvai samdoma žurnalistė, rašytoja ir aktyvistė, ilgametė organizacijos "Saufholo juodosios seserys" (angl. "Southall Black Sisters") narė, taip pat pirmininkauja Nihal Armstrong fondui, skiriančiam paramą pažangiausiai įrangai ir paslaugoms cerebriniu paralyžiumi sergantiems vaikams. Jos eilėraščiai ir apsakymai buvo publikuoti keliose antologijose, o jos knygos apima jos redaguotą esė rinkinį "Nuo namų plėšikų iki kalėjimo bėglių: "Saufholo juodosios seserys" 2003 m", "Išprovokuota" - sumuštos moters, nužudžiusios savo smurtaujantį vyrą, istoriją (Gupta taip pat buvo viena iš pagal šią knygą 2007 m. sukurto filmo scenarijaus autorių), ir "Pavergta" - imigracijos kontrolės temą nagrinėjančią knygą, išleistą 2007 m. Guptos pjesė - eiliuotas monologas "Nežadinkite manęs: Nihalo Armstrongo baladė" 2012-2014 m. buvo rodoma Londone, Edinburge, Niujorke ir keturiuose Indijos miestuose bei nominuota daugybei apdovanojimų. Jos straipsniai skelbiami tokiuose leidiniuose kaip "The Guardian", "New Humanist", "New Internationalist" ir "openDemocracy", taip pat daugelyje kitų žurnalų, laikraščių ir internetinių svetainių. Drauge su Beatrix Campbell Gupta šiuo metu rašo knygą "Kodėl nemiršta patriarchatas?", kurios tyrimų tikslais 2016 m. kovą ji lankėsi Rožavoje, Šiaurės Sirijoje. Epinė Guptos poema "Rožavos Rubáiyát" buvo atlikta 2019 m. "Prima Donna" festivalyje. Ji taip pat redagavo "Saufholo juodųjų seserų" palaikymo grupės tekstų antologiją "Verčiant puslapį" (2019 m.), prie kurios prisidėjo ir savo pačios tekstais.