2015 02 12
Šarūno Nako paskaita-perklausa
18.00  val.
NDG Auditorija

2015 m. vasario 12 d., 18 val., NDG auditorijoje kompozitorius, atlikėjas ir muzikos kritikas Šarūnas Nakas ves paskaitą-perklausą "Minimalizmų projekcijos: ten ir čia, tada ir dabar". Renginys - Aleksandros Kašubos instaliacijos "Spektro užuomina" (1975-2015) NDG - paralelinės programos dalis.


Daugiau informacijos >
2015 03 27
Projektas „BCC: kuratoriai traukia į barą 90+“
17.00  val.
NDG Auditorija

Renginių serija "BCC: kuratoriai traukia į barą 90+" skirta postinternetinės estetikos ir postskaitmeninės būklės temoms. Projekto pavadinimas - tai nuoroda į Hanso Ulricho-Obristo ir Simono Castetso sukurtą platformą "89+", į kurią  postinternetiniai kūrėjai buvo kviečiami apmąstyti naujas pajautas, siejamas su meno gamyba skaitmeniniame amžiuje.


Daugiau informacijos >

Renginių serija "BCC: kuratoriai traukia į barą 90+" skirta postinternetinės estetikos ir postskaitmeninės būklės temoms. Projekto pavadinimas - tai nuoroda į Hanso Ulricho-Obristo ir Simono Castetso sukurtą platformą "89+", į kurią  postinternetiniai kūrėjai buvo kviečiami apmąstyti naujas pajautas, siejamas su meno gamyba skaitmeniniame amžiuje.

Vilniuje vyksiantį projekto "BCC: Kuratoriai traukia į barą 90+" etapą sudaro keturių dalių programa, kurioje dalyvauja menininkai, kuratoriai ir rašytojai iš Danijos, Latvijos, Lietuvos, Jungtinės Karalystės, Pietų Korėjos ir kitų šalių. Programa parengta bendradarbiaujant su "Rupert", Šiuolaikinio meno centru, Nacionaline dailės galerija ir Vilniaus dailės akademija. Kovo 27 d. renginio Nacionalinėje dailės galerijoje metu bus pristatytas ir internetinis leidinys su Pakui Hardware, Rózsos Zitos Farkas, Rory Rowano, Eoghano Ryano, Hannah'os Heilmann ir Justės Kostikovaitės tekstais.

"Blind Carbon Copy", trumpai BCC (Nematoma kopija), yra Maijos Rudovskos (LV) ir Justės Kostikovaitės (LT/UK) įkurta kuratorių platforma. Projekto "BCC: kuratoriai traukia į barą 90+" renginiai Vilniuje yra kuratorių tinklo susitikimų Danijoje, Latvijoje, Lietuvoje bei Rusijoje rezultatų pristatymas.

Programa:

Rezidencija "Ruperte"
2015 m. kovo mėn., bendradarbiaujant su Rupert centru Vilniuje, du menininkai - Eoghanas Ryanas (Airija) bei Eltonsas Kūnsas (Latvija) praleis dvi savaites Rupert rezidencijoje.

http://www.rupert.lt/

Video darbų peržiūra ŠMC kino salėje
Kovo 11-15 d., nuo 18 val. kasdien.

Kaip kontekstinė video peržiūra buvo rodyti Autoitalia, Cecile B Evans, Jaakko Pallasvuo & Anni Puolakka, Agnieszkos Polskos, Eoghano Ryano, Daniel Shanken, Viktoro Timofeevo, Amalia Ulman darbai.

Šiuolaikinio meno centro kino salė, Vokiečių g. 2, Vilnius
http://www.cac.lt/en/cinema

Paskaita Nacionalinėje dailės galerijoje
Kovo 27 d., nuo 17 val. paskaita ir pokalbis apie postinernetinį  meną bei kūno ir vaizdo santykį su Hannah Heilmann (Danija), Rózsa Zita Farkas (Didžioji Britanija) ir Jaeyong Parku (P. Korėja). Pokalbio moderatorės - Justė Kostikovaitė ir Maija Rudovska.

Nacionalinė dailės galerija, Konstitucijos prospektas 22, Vilnius
http://www.ndg.lt

Kūrybinės dirbtuvės

Kovo 28 d. - uždaros kūrybinės dirbtuvės su galeriste, kuratore ir rašytoja Rózsa Zita Farkas.
Vilniaus dailės akademija, Menų magistratūros ir doktorantūros skyrius.

Visi renginiai vyks anglų kalba.

Biografijos

Renginio kuratorės:

Justė Kostikovaitė (Lietuva/Didžioji Britanija) baigė Karališkąjį menų koledžą Londone, prieš tai buvo įkūrusi kelias trumpai veikusias menininkų rezidencijas Berlyne ir Vilniuje, bei organizavo "Spheres of Power. Tension and Exchange" seminarą Berlyne (kartu su kuratore Viktorija Šiaulyte). 2014 m. dalyvavo Kvandžu bienalės fondo organizuojamuose kuratorių kursuose Pietų Korėjoje, bei CIMAM konferencijoje Katare, taip pat bendradarbiavo su menininke Merike Estna projekte "Painting in An Open Space", vykusiame KUMU, Taline. Neseniai kuravo Liuksemburgo menininkės Sophie Jung personalinę parodą "New Waiting" veikusią "Temnikova&Kasela" galerijoje Taline.

Maija Rudovska (Latvija) yra kuratorė ir tyrėja iš Rygos. Kartu su Juste Kostikovaite ji įkūrė kuratorinį kolektyvą "Blind Carbon Copy". Savo disertacijoje ji tyrinėja sovietinę architektūrą. Neseniai kuravo parodas "Society Acts: Moderna Exhibition" (Moderna muziejuje Malmėje, 2014-2015 m.), "Hanging Above: A Case in the Café" (Vita Kuben gallerijoje, Umeö, 2014 m.), "Inside and Out" (kim? šiuolaikinio meno centre, Rygoje, 2012-2013 m.). M. Rudovska yra baigusi kuravimo studijas "Konstfack", Stokholme, ir turi meno istorijos magistro laipsnį, įgytą Latvijos menų akademijoje.

Dalyviai:

Rózsa Zita Farkas (Didžioji Britanija) yra rašytoja, kuratorė ir galeristė iš Londono. Ją dominą kūnų tinkluose tema. Ji yra "Arcadia Missa" galerijos Londone įkūrėja ir yra bendradarbiavusi kuruojant parodas "The Posthuman Era Became a Girl" (South London Gallery, 2014 m.) ir "Re-Materialising Feminism", ICA bei "The Showroom" galerijose. Jos tekstai buvo publikuoti "Mute Magazine", "Eros" ir "DPI Studioxx", taip pat "Transmediale", "ReSource006" bei "Rhizome" žurnaluose. Nuo 2010-ųjų dėsto Londono menų universitete. Neseniai Farkas reprezentavo "Arcadia Missa" galeriją "Artissima" meno mugėje Turine bei Ženevos meno mugėje.

Hannah Heilmann (Danija) yra menininkė, mokslininkė ir kuratorė, kuri kartu su kitais menininkais įkūrė Toves.dk erdvę Kopenhagoje. Hannah Heilmann taip pat turi radijo stotį "GeneralBootyofWork.net". H. Heilmann domisi sociotechninėmis bei technologinėmis-socialinėmis realybėmis. Jos meninė praktika svyruoja tarp įvairių medijų ir ikonografijos, nepaisant kultūrinės produkcijos hierarchijų. Ji turi meno istorijos magistro laipsnį, kurį apsigynė Kopenhagos universitete.

Jaeyong Parkas (Korėja) yra Seule gyvenantis kuratorius, rašytojas ir vertėjas. 2011-aisiais Parkas organizavo "Hit and Run" viešose Seulo erdvėse. Tarp jo parodų yra "Above Your Head", "Below Their Feet" (2012, Seulo tarptautinis Media festivalis), "TOTAL RECALL" (Ilmin meno muziejus, Seulas, 2014), ir "Pa-gyong: Last Sutra Recitation" (Iniva, Londonas, 2015). Šiuo metu Parkas tiria asmenukės ("Selfie") kultūrą. Šio tyrimo kulminacija bus parodos pristatymas Seulo meno muziejuje.

Rezidencijų menininkai:

Eltons Kūns (Latvija) studijavo anglų kalbą ir literatūrą Klaipėdoje, vėliau studijavo naujųjų medijų meną Liepojos univestitete. Jis dalyvavo tokiose parodose kaip "GIFbites" (2014), "Homeostasis Lab" (2014), "New Sound Days" (RIXC, 2014). Jis domisi sintetiniu vaizdų generavimu, bei dviprasmybe internetinių vaizdų emancipacijos procese.

Eoghan Ryan (Airija) baigė Goldsmiths koledžą, 2012 m. jam buvo suteiktas Ninos Stewart apdovanijimas bei  rezidencija "South London Gallery/SPACE", kurios pabaigoje menininkas pristatė parodą bei publikaciją. Eoghan Ryan ką tik grįžo iš rezidencijos Pietų Korėjoje. Artimiausiu metu vyksiantys menininko projektai: performansai Airijos modernaus meno muziejuje, video darbų peržiūra "Plastik Moving Image" festivalyje ir dalyvavimas grupinėje parodoje "Wilderness" "NewShelterPlan" galerijoje Danijoje.

Rėmėjai: Šiaurės šalių taryba, Šiaurės-Baltijos šalių mobilumo programa, Danijos menų tarybos meninio tyrimo programa.

Partneriai: Lietuvos institutas, Rupert edukacinė programa, Šiuolaikinis meno centras, Nacionalinė dailės galerija, Vilniaus dailės akademija.

Daugiau informacijos:
www.blindcarboncopy.org
kostikovaite@gmail.com
+447526065309
+37068211066